Geschiedenis

384x270 Huis Eifel oud

Het huis “Ferienhaus Vulkaneifel Kopp” is in 1983-1984 gebouwd als pension. In 1989 werd het pension overgenomen door een wandelvereniging uit Köln. Sinds 1993 is het huis (onder de naam “Wanderheim Vulkaneifel”) in bezit geweest van de “Mährisch-Schlesischer-Sudetengebirgsverein”. Het huis was tegen een vergoeding toegankelijk voor alle leden (en eventuele gasten) van de MSSGV.

Sinds 2016 is het huis in het bezit van Twan en Anja Spierings. Zij hebben het concept iets veranderd en het huis ingezet als groepswoning. Het huis kan dus sinds 2016 gehuurd worden door grotere groepen en grote families (tot 24 personen), maar is niet meer voor individuen toegankelijk.

Kopp

Het plaatsje Kopp is met zijn ca. 200 inwoners een klein rustig dorpje dat is omgeven door romatische dalen in het hart van de Vulkaan-Eifel. De gemeente is ongeveer 840 hectare groot en kent een hoogte van 404 tot 559 meter.

Kopp kent lokale clubs en ambachtelijke bedrijven. De plaats is idyllisch omgeven door loof- en naaldbossen, kent vele vakantiewoningen en een hotel. Op de vele goed bewegwijzerde wandelpaden is het niet ongewoon dat u tijdens het lopen wild tegenkomt.

Bij Kopp hoort ook het gehucht Eigelbach, dat gelegen is in een drooggevallen kratermeer. Dit is zeer goed te zien als u van Gerolstein, via Hinterhausen naar Kopp rijdt. Eigelbach ligt iets ten noorden van Kopp.

Vulkaan-Eifel

500x350 Omgeving Vulkaan

De Eifel is ontstaan ongeveer 400 miljoen jaren geleden. In die tijd was dit nog allemaal zee. Hierin bezonken klei en slib en dit samen vormde in de loop der tijden de leisteen en de zandsteen. Ongeveer 60 miljoen jaren geleden begonnen de eerste vulkanen hun gloeiende magma naar buiten te spuwen. De jongste vulkaan is de Mosenberg bij Manderscheid die ongeveer 10.000 jaar oud is. Hij is 517 mtr hoog en bezit het enige kratermeer dat in Duitsland te vinden is.

Op een strook van ca. 30 km breed en ca 50km lang hebben wetenschappers ongeveer 350 eruptiecentra kunnen vaststellen. In het landschapsbeeld vallen vulkanen op door de kenmerkende vormen van marenvulkaanmeren of door de kogelvormige heuvels. Deze hebben de Vulkaaneifel zijn afwisselende en karakteristieke vergezichten gegeven.

De Maaren zijn ontstaan op plaatsen waar grote vulkanische gasontploffingen hebben plaatsgevonden. Zo’n gasontploffing sloeg een groot rond gat, maar liet geen magma ontsnappen. De grootste Maar is de Laacher See die rond 9500 jaar voor Christus is ontstaan door een enorme explosie die een asregen veroorzaakte die 150 km verder nog neerdaalde. In Manderscheid vind je een museum over dit natuurfenomeen, zie Maarmuseum.de.

Enkele Maaren in de Vulkaaneifel zijn:

– De drie Dauner Maaren; Weinfelder Maar, Schalkenmehrener Maar en Gemündener Maar

– Holzmaar (zuidwest Gillenfeld)

– Immerather Maar (ten oosten van Gillenfeld)

– Pulvermaar bij Gillenfeld

– Meerfelder Maar in de buurt van Manderscheid (grootste Maarkrater van de Eifel: 1.480 m × 1.200 m)

– Ulmener Maar bij Ulmen (jongste Maar van de Eifel)

– Eichholzmaar bij Steffeln

Er zijn ook diverse opgedroogde Maaren, namelijk:

– Mosbrucher Weiher (4 km zuidoostelijk Kelberg)

– Booser Doppelmaar (ten westen van Boos (nabij Kelberg)

– Dreiser Weiher (ten noorden van Daun)

– Dürres Maar (zuidwest Gillenfeld)

– Duppacher Weiher (Noordwest van Gerolstein)

– Geeser Maar (Ten oosten van Gerolstein)

– Eckfelder Maar (in de buurt van Eckfeld)

– Eigelbacher Maar (bij Kopp)

– Hitsche Maar (kleinste Eifelmaar (diameter van60 m))

– Gerolsteiner Maar (ten noordoosten van Gerolstein)

– Schalkenmehrener Maar Oost

– Steffelner Laach bij Steffeln

– Walsdorfer Maar (ten zuiden van Walsdorf)

Het Eigelbacher Maar ligt dus vlak bij Kopp. Sterker nog, het Eigelbacher Maar ligt slechts een paar honderd meter van het huis. Vanuit de achtertuin kijk je, aan de rechterkant, zo op de V-vorm waar ooit het water de krater heeft verlaten. Wandelroute 14 voert je over de kraterrand. Ook met de fiets of met de auto heb je een mooi zicht op de krater, met name als je vanuit Gerolstein via Hinterhausen naar Kopp rijdt.

500x350 Zicht op krater