Activiteiten

Wandelen

Wandelen

Wandelen kunt u vanuit Ferienhaus Vulkaneifel Kopp als de beste. Het huis is niet voor niets ruim 20 jaar in het bezit geweest van een wandelvereniging, Tegenover het huis is een parkeerplaats waar de eerste gemarkeerde wandelingen al staan aangegeven. Daarnaast ligt het huis niet ver van de bekende Eifelsteig.

Hier onder een aantal voorbeelden van prachtige routes die u vanuit het huis of vlak in de buurt kunt maken. In het huis liggen plattegronden van deze routes.

u kunt uiteraard ook u eigen plan trekken. In het huis liggen wandelkaarten en er hangt een wandelkaart aan de muur. u kunt ook gebruik maken van modernere hulpmiddelen zoals GPS.

Route 1: Eishohlen (6,5km)
Bijna een must, zeker als u met kleinere kinderen bent. Wel een zaklantaarn meenemen, het is donker in de grotten. In het huis liggen enkele helmpus (maakt het wat echter). De Eishohlen zijn vanuit Birresborn ook per auto bereikbaar. Zo kan iemand die minder goed loopt er toch nog bij zijn. Ook als 6,5km te veel is kunt u zo de afstand halveren (moet er wel iemand terugrijden).
Route 2: Eigelbacher Maar (8km of 6,5km)
Dit is de route om het drooggevallen kratermeer, het Eigelbacher Maar. Een route met fraaie vergezichten. De route is eenvoudig in te korten tot 6,5km.
Route 3: Weißenseifen (9km)
Wandelen door een afwisselend landschap naar het kunstenaarsdorp Weißenseifen. De zuidelijke route is zelfs met de kinderwagen of rolstoel nog goed te doen. In Weißenseifen kan men eventueel iets drinken.
Route 4: Mürlenbach (12km)
Een wat langere route naar het mooi plaatsu Mürlenbach aan de Kyll. Mürlenbach heeft als bezienswaardigheid de Bertradaburcht. En uiteraard kunt u er wat drinken.
Route 5: Schlimmbach (5,6km)
Een wandeling langs de beek genaamd Schlimmbach. De wandeling start vanaf een parkeerplaatsu tussen Kopp en Birresborn, maar kan ook gekoppeld worden aan wandeling 1 en/of 2 (als u langere afstanden wilt lopen).
Route 6: Vulkan Kalem (5km)
Ten noorden van Birresborn ligt de vulkaan Kalem. Het is een aparte belevenis, waarin de vulkanische elementen duidelijk zichtbaar getoond worden. De wandeling is niet vreselijk moeilijk, maar zeker ook niet gemakelijk te noemen.

Fietsen

Langs de rivieren de Kyll, Prüm en Nims kan men prima uit de weg voor een mooi toertocht. u kunt op en neer rijden langs een rivier (tip begin dan stroomafwaarts, zodat u op de terugweg altijd iets naar beneden fietst). Maar u kunt ook een rondtocht maken, bijvoorbeeld een stuk langs de Kyll en daarna terug via de Prüm of Nims.

Hou er wel rekening mee dat als u vanuit het huis vertrekt dat u altijd genoeg energie overhoudt voor het laatste stuk. Het huis ligt op bijna 500 meter hoogte, en het laatste stuk zal u moeten klimmen. Om dit te voorkomen kunt u dus ook met de fietsen op de auto naar een riviertu rijden en vanaf daar de fietstocht starten (en eindigen).

Ook voor het fietsen kunt u gebruikmaken van GPS, hoewel dat voor een tocht langs een rivier misschien wat minder interessant is. Maar op deze site vindt u ook langere en pittige routes waarbij u meer mag klimmen en dalen.

Heb u problemen met de fiets? 4 Kilometer verderop in het plaatsu Birresborn zit een grote fietsenzaak, waar overigens ook fietsen gehuurd kunnen worden.

Fietsen
Wielrennen

Wielrennen

In de Eifel kunt u uzelf helemaal uitleven op de vele wegen die het gebied doorkruizen. Fiets van dal tot dal en u weet zeker dat u de avond goed zal slapen. En heb u pech met u fiets, of heb u extra spullen nodig? Op slechts 4 kilometer van het huis, in Birresborn, vindt u een moderne fietsenzaak die u vooruit kan helpen en van alle advies kan voorzien.

Voor een flinke tocht door de heuvel kan het wel erg gemakkelijk zijn om gebruik te maken van GPS. De echte cracks maken hier waarschijnlijk al volop gebruik van, maar bij deze toch maar een verwijzing naar een site die we zelf vaak gebruiken GPSies.

Mountainbiken

Het is fantastisch mountainbiken in de heuvels rond Kopp. Maar de meeste mountainbike-routes beginnen vanuit het 4 kilometer verderop gelegen Birresborn. In Birresborn is ook een moderne fietsenzaak waar u terecht kunt voor reparaties en allerlei accessoires. Ook kunt u daar fietsen huren.

En ook hier geldt dat GPS een handig hulpmiddel is. Een aantal van de tochten komt vlak langs het huis in Kopp.

Mountainbiken
Kajakken

Kajakken

In de omgeving van Kopp zijn binnen een straal van 50km wel 11 riviertus te vinden (sommigen hebben meerdere traucten). De moeilijkheidsgraad varieert van WW1 tot WW4 (en daarboven bij hoog water). Op de terugweg naar Nederland kunt u mooi de Rur bij Monschau meepakken.

Het varen is echter wel afhankelijk van een goede waterstand. Met name zwaardere traucten (WW-III-IV) hebben voldoende water nodig, en zullen vaak pas bevaarbaar zijn van het late najaar tot het vroege voorjaar. De traucten met WW-I-II zullen wat langer bevaarbaar zijn. In de zomer staan de meeste riviertus te droog om nog van kajakken te kunnen spreken.

 • Rur, WW II - IV
 • Alfbach, WW I+ - III+
 • Elzbach, WW I - II
 • Endertbach, WW II - IV
 • Irsenbach, WW I - II
 • Kleiner Kyll, WW II+ (1 Passage III - IV afhankelijk van de waterstand)
 • Kyll, WW I (Beginnersrivier)
 • Lieser, WW I - II (Leuk voor beginners tot middelmatige waterstand)
 • Nims, WW I - II (Met de laatste 3km WW III bij hoog water)
 • Enzbach, WW I+ (Met een leuk verval in Neuerburg)
 • Prum, WW II - IV (Irreler Wasserfalle)
 • Ussbach, WW I - III (Grootste gedeelte WW I - II)
 • Ahr, WW I+ (Geschikt voor beginners en Open Canadezen)

Klimmen

In Gerolstein heb u de Gerolsteiner Dolomieten liggen. Klimmen is toegestaan op de klimwand Hustley. Er is echter een vergunning nodig om hier te mogen klimmen. Deze vergunning kan men afhalen bij het toeristenbureau in het centrum van Gerolstein (in het station). De kosten zijn €5,00 per dag (prijs 2016).

Klimmen
Skiën en Langlaufen

Skiën & Langlaufen

In de Eifel valt helaas niet zo vaak sneeuw. Maar als er sneeuw valt gaan er in de Eifel diverse pistes open. De dichtstbijzijnde pistes vanuit Kopp zijn Wolfsshlucht Prüm (21km), Daun (31km) en Schwarzer Mann (34km).

Als er sneeuw ligt kunt u rondom Kopp prima langlaufen als u zelf u spoor trekt. Omdat Kopp vrij hoog ligt (500m) zal u er eerder sneeuw tegenkomen dan in de dalen. Zoek u liever een loipe op, dan kun u daarvoor naar de bovengenoemde ski-gebieden of de volgende plaatsen:

 • Blankenheim (35km)
 • Nettersheim (47km)
 • Weißer Stein (49km)
 • Hollerath (51km)
 • Bad Münstereifel (66km)

Meer informatie over wintersport in de Eifel vind u op deze website.

Golfen

Niet ver van Kopp liggen twee golfbanen. Golfclub Eifel ligt vlak bij Hillesheim iets ten noorden van Gerolstein (23km van Kopp). Golfanlage Lietzenhof ligt ten zuidwesten van Kopp (19km).

Kijk op de betreffende website van beide verenigingen voor meer en up-to-date informatie.

Golfen
Boogschieten

Boogschieten

In Kopp zelf kunt u boogschieten bij het Wolfhotel. Meer informatie volgt binnekort.

Motorrijden

De Eifel is een favoriet gebied voor motorrijders. Wil u echt snel? De Nürburgring ligt op slechts 44 kilometer van Kopp. Zorg er wel voor dat u weer heel in Kopp terug komt!

Motorrijden